06 1308 0949 info@nextmyle.nl

Al enige tijd werken we massaal thuis, geforceerd door een pandemie. Wat voorheen als onmogelijk werd gezien of niet toegestaan, was in een ommezwaai ineens wel mogelijk. Thuiswerken!

 

 

In het begin vonden veel mensen het wel even fijn, toch? Herkenbaar? Even de was tussendoor doen, veel flexibiliteit, even met de kinderen spelen en dan weer aan de slag… Naarmate het langer duurde werd dit voor velen steeds lastiger. Als sociale dieren missen wij onze collega’s, het praatje bij het koffieapparaat. Die lekkere roddel. We zijn onze balans kwijt. Maar ook vraagstukken als leidinggeven op afstand, medewerkers aangehaakt houden, zit iedereen goed in zijn vel in combinatie met het bewaken van de bedrijfscultuur liggen op de loer. De keerzijde van thuiswerken. Logische uitdagingen doordat we elkaar niet meer in levenden lijve zien en ontmoeten.

 

 

Maar we kunnen opgelucht ademhalen. Toch? Het einde is in zicht.
Wie denkt dat we straks weer volledig naar kantoor gaan? Volledig thuis zijn we wel over uit, dat wil vrijwel niemand. Vergis je niet. De voordelen van thuiswerken zijn niet onopgemerkt gebleven. Denk aan meer flexibiliteit, hogere productiviteit, besparingen van woon- werkverkeer, tijd, werkplekken etc. Beter voor het milieu…

 

 

Het is dan ook zonder twijfel dat ook na de pandemie het thuiswerken blijft bestaan. Daarmee is het tijdperk van de 3-2-2 werkweek van drie dagen kantoor of thuis, twee dagen thuis of kantoor en twee dagen vrij aangebroken. Ook wel hybride werken genoemd. Niet alleen nu vergt het ‘nieuwe’ werken een behoorlijke aanpassing van de organisatie, je bedrijf en de medewerkers, maar zeker ook in de nabije toekomst. Een toekomst waar een werkgever op voorbereid moet zijn.

 

 

Effectief en succesvol thuiswerken vereist een doordachte en professionele aanpak.
Leiden en inspireren van teams, bewaken van budgetten. Medewerkers tevreden en aangesloten houden en zorgen dat men blijvend presteert. Hoe is het met de security gesteld bij deels thuis, deels op kantoor werken? Hoe bewaak je je cultuur en identiteit als bedrijf? Allemaal vragen die een antwoord behoeven. Niet gemakkelijk. Ervaringen hebben geleerd dat mensen behoefte hebben aan duidelijkheid. Geef medewerkers het gevoel dat ze ertoe doen en ze gaan vliegen. Willen voor een dergelijke organisatie werken en niet omdat het een opdracht is. Daarom is het borgen van hybride werken in je organisatie zo belangrijk. En niet dat doen we gewoon even. Maatwerk is daarbij essentieel, want geen enkel bedrijf en geen enkele medewerker is hetzelfde.

 

 

Organisaties zullen zich opnieuw moeten inrichten. Er dienen maatregelen worden getroffen, waar je als bedrijf ook faciliterend in bent. Indien goed ingericht biedt hybride werken voordelen als kostenbesparing en het vergroten van de medewerkers-tevredenheid. Bovendien maakt het je organisatie aantrekkelijker om voor te werken.